vineri, 16 septembrie 2011

Ultima speranta anticoruptie

Cazul sefei ITM Timis, acuzata ca dijmuia firmele pentru pusculita PDL, este unul scoala pentru felul in care functioneaza coruptia si clientelismul in Romania. Clientul e pus intr-o functie cheie, care ii aduce avantaje majore, si, in schimb, alimenteaza cu spor partidul.
In acest caz, se pare ca d-na Cornelia Corescu ii ierta de amenzi si dosare penale pe cei care ajutau filiala PDL Timis cu donatii de cel putin 10.000 de lei. A fost denuntata de un patron, culmea tot membru PDL, care, pentru ca nu ar fi dat decat 10% din suma minima ceruta, s-ar fi ales cu sanctiuni chiar mai grele decat cele de care era pasibil initial.
De aceasta data in discutie este clientela si pusculita PDL, caci acesta este partidul la putere si clientela sa face legea in teritoriu. Dar sa nu va imaginati ca PSD sau PNL functionau altfel. Toate partidele, fara exceptie, recurg la exact aceleasi metode si o vor face pana cand legea de finantare a partidelor politice nu va fi schimbata si ea nu va fi schimbata cat timp nu va exista o autentica vointa politica anticoruptie in Romania.
Daca si cand se va intampla acest lucru e greu de spus. Deocamdata toate partidele din Romania, odata ajunse la putere, s-au pesedizat rapid si s-au scufundat pana peste urechi in coruptie. Sigur, exista o mare diferenta care trebuie marcata. Pana acum niciun procuror nu a indraznit vreodata sa atace pusculita partidului la putere. Va imaginati cumva ca PNA-ul condus de domnul Amariei s-ar fi atins de vreun om al PSD-ului lui Adrain Nastase, care colecta bani pentu partid? Nici in vis.
Dar de la actiunea DNA pana la combaterea reala a fenomenului e cale foarte lunga. Caci pe parcursul lungilor procese, sistemul isi salveaza pana la urma pionii credinciosi. Cati condamnati pentru coruptie avem in Romania? Si daca mai cade cate unul pana la urma, tot este recuperat...pentru buna purtare. Mircia Gutau, spre exemplu, numai ce a parasit puscaria dupa ce instanta a respins recursul DNA. Asa ca m-as mira ca doamna Corescu sa pateasca pana la urma ceva important, oricate dovezi ar strange DNA impotriva domniei sale. Caci PDL, indiferent in cate miscari de rebranduire se va inveli, a pierdut demult sansa de a mai fi reformist si anticoruptie.
Asa ca singura speranta este tot una externa si, culmea, ea vine de la o romanca. Hulita in tara, unde simpla rostire a numelui ei creeaza crize de nervi, detestata in propiul partid, de unde nu a fost data afara doar de frica lui Traian Basescu, calificata drept naiva pana si de catre seful statului, Monica Macovei a reusit sa faca un mare pas inainte in lupta anticoruptie la Bruxelles, pas care se va simti, pana la urma, si la Bucuresti.
Parlamentul European a adoptat joi rezolutia anticoruptie propusa de Monica Macovei, o rezolutie care cuprinde ceea ce la Bucuresti a fost socotit inadmisibil si anticonstitutional. Rezolutia stabileste un mecanism anticoruptie la nivelul Uniunii Europene, printre masurile prioritare fiind confiscarea averilor si recuperarea banilor obtinuti din frauda. Statele europene, trebuie sa-si ia angajamente ferme anticoruptie, vor fi monitorizate si vor trebui sa dea explicatii in domeniul luptei anticoruptie catre autoritatile europene.
Inutil sa mai spunem ca acest demes al d-nei Macovei nu a primit sprijinul explicit al guvenului de la Bucuresti. La fel de inutil sa amintim ca PDL a respins cu o majoritate zdrobitoare, doar trei voturi pentru, criteriile de integritate propuse de fostul ministru al Justitiei.
Este un paradox, o ironie chiar ca europarlamentarul care provine dintr-una dintre cele mai corupte tari europene a elaborat si a resuit sa impuna aceasta rezolutie radicala. Incapatanta si tenace, domna Macovei a fost data afara pe usa si a intrat pe fereastra. A lovit indirect coruptia din romania, caci direct nu mai poate, dar tot a trosnit-o. Aceasta speranta: incapatanarea putinilor politicieni reformisti pe care-i avem combinata cu presiunea externa

Niciun comentariu:

Google
 
buy

View My Stats