miercuri, 27 februarie 2008

Tinta Camatarilor

-- Gheorghe Cristian, zis "Masca", le-a cerut procurorilor sa-l vare dupa gratii pentru a-l feri de razbunarea fostilor sai sefi, interlopii Ion si Vasile Balint

Lumea interlopa asteapta cu maxim interes pronuntarea sentintei de la Inalta Curte in dosarul fratilor Sile si Nutu Camataru. Magistratii urmeaza sa ia saptamana viitoare o decizie in legatura cu recursul DIICOT formulat fata de sentinta Curtii de Apel Bucuresti (CAB) care a redus pedepsele pentru mai multi inculpati din aceasta cauza, cea mai substantiala fiind a lui Ion Balint, zis Nutu Camataru. De la o pedeapsa de noua ani, acesta a ramas cu una de doi. Daca Inalta Curte mentine decizia instantei inferioare, Nutu Camataru are sanse sa iasa in curand de dupa gratii. Posibilitatea eliberarii acestuia a "blocat" in ultimele zile activitatea gruparilor infractionale din Capitala.
In timp ce micile grupari interlope se pregatesc de o posibila eliberare a celui care controla peste jumatate din Bucuresti, unul dintre oamenii Camatarilor, aflat in prezent in libertate, dar judecat in acelasi dosar cu Nutu si fratele acestuia Vasile Balint - zis Sile Camataru, a cerut sa fie incarcerat cat mai departe de cei doi. Este vorba despre Gheorghe Cristian, zis Masca, un personaj de incredere al fratilor Balint. Un personaj care insa dupa decimarea clanului i-a "turnat" in fata

procurorilor pe fratii Camataru, dand detalii despre faptele acestora. Masca, condamnat de CAB la sapte ani de detentie, s-a prezentat saptamana trecuta la Parchetul General-DIICOT, solicitand ca dupa ce se va pronunta sentinta in dosarul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie incarcerat departe de fratii Balint. In acest fel, Gheorghe Cristian incearca sa evite o eventuala razbunare a fratilor Camataru. La scurt timp dupa ce fratii Balint au aflat ca Masca i-a tradat, i-au transmis ca nu va scapa usor. Imediat, Gheorghe Cristian a inceput sa dea inapoi, sustinand ca ar fi fost obligat de anchetatori sa dea declaratii incriminatoare despre Sile si Nutu. "A venit saptamana trecuta la Parchet. Nu era chemat pentru vreo audiere. A venit din proprie initiativa. Si a cerut ca dupa ce va fi pronuntata sentinta in dosarul de la Inalta Curte si cand se va emite mandatul de arestare, sa fie incarcerat departe de fratii Balint, motivand ca are probleme din cauza lor. Procurorul poate lua legatura cu Ministerul de Interne sau Administratia Penitenciarelor in cazul in care o persoana a colaborat la un caz si a oferit informatii anchetatorilor, pentru ca respectiva persoana sa beneficieze de protectie. In sensul de a nu-i fi pusa viata in pericol. Parchetul nu are competente pe incarcerare. Poate doar reliefa o anumita situatie. Daca cineva a colaborat cu anchetatorii si a oferit informatii despre fapte comise de o anumita persoana, nu poti sa-i pui impreuna in arest. Numai ca in cazul lui Masca lucrurile nu stau chiar asa. A colaborat la inceput dand informatii despre fratii Camataru, dupa care in instanta a inceput sa spuna altceva. Posibil sa fi fost amenintat", ne-au declarat surse judiciare.

Acuzator sub acoperire
Fratii Camataru au aflat despre colaborarea lui Masca cu procurorii la scurt timp dupa arestarea lor. Acest lucru este confirmat de declaratiile lui Ion Balint (foto) din 2004.
Atunci, in timpul unei audieri la Comisia de Abuzuri din Senat, Nutu Camataru spunea: "am primit un telefon de la Gheorghe Cristian, zis Masca, acuzatorul meu sub acoperire".
Intr-o discutie telefonica, Ion Balint afirma, referindu-se la Masca: "... Ca se duce si te spune. Noua... Stii ce facea? Vorbea cu noi la masina la instanta, si pe urma a pus un jandarm d-ala martor sa zica ca-l amenintam. Stii ce periculos e ba? Vorbeste, ba, cu cineva sa-i rupa capul, ba!".
Colaborarea lui Masca cu anchetatorii e confirmata si de rechizitoriul Parchetului in care se arata: "Nu in ultimul rand mai mentionam declaratiile verbale ale inculpatilor Roman Laurentiu zis ,Relu Ursaru", Dudita Silviu zis ,Fluturica", Gheorghe Cristian zis ,Masca", declaratii pe care acestia le-au formulat in cursul urmaririi penale si in care fac referiri cuprinzatoare si lamuritoare privind participatia lor si a celorlalti inculpati (n.r-inclusiv fratii Camataru) la savarsirea infractiunilor de talharie si lipsire de libertate in mod ilegal". De altfel, in rechizitoriul Parchetului se retine ca Gheorghe Cristian a avut o atitudine sincera. Iar intr-o alta declaratie data in fata procurorilor, "Masca" spunea ca Nutu si-a impus autoritatea datorita faptului ca in relatiile sale a folosit intotdeauna violenta. "Chiar si membrii familiei sale ii stiau de frica", declara acesta.

Tradatorul Fluturica
Un alt om al Camatarilor care a intrat in vizorul acestora dupa ce a dat in fata procurorilor declaratii incriminatoare este Silviu Dudita, zis Fluturica. Intr-o discutie telefonica purtata intre Nutu si Sile Camataru, primul ii spune fratelui sau: "Lasa ca sunt destui dusmani. Si e si Bugatti, si Maharu, si Fluturica. Trebuie perpeliti toti".
Fluturica s-a hotarat sa vorbeasca dupa ce a fost amenintat "cu suprimarea vietilor membrilor familiei sale". "Dupa ce Balint Vasile a fost arestat, oamenii lui si-au continuat activitatea de proxenetism. Toate aceste activitati se faceau cu acordul si protectia lui Balint Vasile, care coordona activitatea din penitenciar", spunea Dudita. El declara ca fratii Sile si Nutu Camataru aveau fiecare propriul grup: "Grupul lui Nutu se ocupa cu acte de violenta, cum ar fi recuperari de bani, taxe de protectie si inselaciune. Ca mod de operare a acestui grup, se actiona prin contactarea lui Nutu, iar acesta, la randul lui, ii trimitea pe oamenii lui pentru recuperarea sumelor de bani din care el lua o parte ca plata a interventiei. O mare parte din banii recuperati erau banii de rulaj ai lui Nutu. Grupul lui Sile Camataru se ocupa cu acte de proxenetism". Referindu-se la prostituatele Camatarilor, Dudita spune ca oamenii acestora "mai dadeau bani si la politisti care opreau masinile cu prostituate pentru legitimare pentru a fi lasate in pace". "De cate ori se facea razie la discoteca, gruparea lor era prevenita si nu duceau prostituatele. Au fost preveniti de momentele in care aveau sa-si faca aparitia organele de politie", mai spunea Fluturica.
O alta persoana invinuita in acest caz povesteste despre modul in care se faceau recuperarile cu violenta de catre Nutu Camataru. "Un exemplu concret al acestor recuperari prin violenta l-am aflat dintr-o discutie cu Maharu, care mi-a povestit ca un anume Cioara ar fi imprumutat cu camata de la Nutu o anumita suma de bani, insa nu a putut sa o restituie la timp. Motiv pentru care Nutu si-a trimis brigada peste acesta si l-ar fi batut. Cioara, pentru a se razbuna, a angajat un cetatean basarabean caruia, in schimbul unei sume de bani, i-a cerut sa amplaseze mai multe grenade in apropierea locuintei lui Nutu. Stiu ca aceasta actiune nu a fost dusa la capat".
Denuntatorul Masca
La sfarsitul saptamanii trecute, o grefiera de la Sectia Comerciala a Curtii de Apel a fost arestata dupa ce a cerut bani pentru a interveni in dosarul Camatarilor de la Curtea Suprema. Denuntatorul este nimeni altul decat Masca.
Potrivit anchetatorilor Parchetului Capitalei, grefiera Liliana Constantinescu a pretins mai multe sume de bani de la Gheorghe Cristian pentru a-si folosi influenta, aceasta primind in avans zece milioane de lei vechi. Grefiera i-a mai cerut lui Masca, 3000 de euro pentru a interveni in vederea obtinerii unei solutii favorabile intr-un dosar in care un alt membru al clanului Camataru, Stan Sile, poreclit "Nicu al lui Ghioala", este judecat. Pe 19 februarie, Inalta Curte a judecat recursul DIICOT, iar trei zile mai tarziu Masca s-a prezentat la Parchetul Bucuresti, pentru a face denunt impotriva grefierei. In aceeasi zi, aceasta a mers acasa la Masca, unde a primit de la acesta o suma de bani. Imediat dupa primirea banilor, anchetatorii au realizat flagrantul, grefiera fiind retinuta.

Niciun comentariu:

Google
 
buy

View My Stats