joi, 21 august 2008

Cum pun mâna ţiganii pe centrul Timişoarei

Fecale pe clanţă şi urinatul pe uşa vecinilor – „arme” în lupta pentru „cucerirea” caselor
„Aici stă familie de ţigani” – pancarda atârnată pe o vilă pentru a speria românii
5 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere

Şeful Poliţiei Timiş: „Dacă trebuie, plantez mascaţi în fiecare casă“
Fecale pe clanţă, scandal nonstop, ameninţări în mijlocul străzii. Acestea şi multe altele sunt „armele“ patentate de clanurile ţigăneşti, care, de ani de zile, duc un război de uzură pentru fiecare clădire din centrul Timişoarei. Când vreunul dintre clanuri pune ochii pe o vilă, nu mai este decât o chestiune de timp până când ajunge să fie proprietar.
Lucrul cel mai greu este să găsească primul vânzător. Ţiganii se mulţumesc să cumpere chiar şi o cameră cât de mică. Din secunda doi, începe balamucul. Vecinii sunt îmbiaţi în primă fază cu oferte de cumpărare, de obicei, la nici jumătate din preţul pieţei. Argumentul este unul simplu: „Când cumpărăm noi ţiganii, nu mai intră nimeni. Nici un român nu poa’ să intre peste noi.“
X1_AdParams =
{
'pub' : '632203491294404',
'site' : 'gandul',
'section' : 'site',
'zone' : 'rectangle',
'size' : '0x0'

};


Următorul pas sunt ameninţările şi şicanele. Pe lângă înjurături, ţiganii nu ezită să ungă clanţele uşilor cu fecale sau să urineze pe la uşile încăpăţânaţilor. Ca să nu aibă probleme cu legea, familiile folosesc copiii, care nu pot da cu subsemnatul. Nu puţine au fost cazurile când două clanuri au pus ochii pe aceeaşi casă. Atunci a început războiul. După câte o încăierare scurtă, parbrize de gipan sparte cu celularul şi intervenţii în forţă ale mascaţilor poliţiei, lucrurile se lămuresc la Stabor. Povestea se repetă în fiecare an şi nimic nu pare să-i poată opri pe baştanii cu domiciliul în Germania sau Franţa să-şi ducă visul până la capăt.
Anunţul de la vila 13
„Aici stă familie de ţigani.“ Mesajul cu pricina n-a fost scris de vreo grupare de extremă dreaptă, ci chiar de familia Căldăraş. Aceştia au cumpărat unul din apartamentele vilei cu numărul 13 de pe strada Braşov, aflată la trei paşi de centrul Timişoarei. Au sperat că aşa vor îndepărta orice potenţial cumpărător şi vor reuşi să pună mâna pe întreaga vilă. Ultima „ţintă“ a fost chiar prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu. Când au auzit ţiganii că vrea să le fie vecin, i-au spus-o de la obraz: „Nu e bine să cumperi aicea, că vrem să luăm noi totul. Noi ţiganii facem scandal şi dacă trebuie venim cu săbii, cu iatagane. M-ai bine ar fi nici să nu mai calci pe aici.“ După intervenţia în forţă a mascaţilor, clanul şi-a mutat cartierul general în faţa Parchetului. Ieri noapte era un singur regret în ţigănime: „Dacă tot a ajuns Momy să fie umflat de gabori, mai bine îi dădea câteva în cap lu ăla (prefectul de Timiş, n.n.). Aşa, numai i-a zis câteva şi tot la puşcărie vor să-l bage. Păi ce-i trebuia lui să cumpere casă la concurenţă cu ţâganu’?“
Şefime de plastilină
Toată şefimea ţiganilor din Timişoara s-a adunat ieri la sfat cu „domnu’ comandier al poliţiei de la judeţ“. „Avem dreptul de a discuta la replică. Suntem foarte discriminaţi de mass-media şi de români. Toată lumea zice că ţiganii face rău“, s-au plâns baştanii, blindaţi cu ghiuluri şi lanţuri de aur. Rând pe rând, fiecare a venit cu câte o reclamaţie. Boţ, şef peste ţiganii din Lugoj, s-a declarat supărat că: „Pe români îi iertaţi, pe ţigani îi spânzuraţi!“ Sorin, din neamul lui Mihai, i-a certat pe poliţişti că: „La ăştia de fac scandal, de ce nu le daţi amendă din jumate în jumate de oră?“.
Într-un singur moment ţiganii au fost cu toţi de acord, că nimeni din neamul lor nu poate struni ţigănimea din Timişoara. „La Lugoj e un singur neam. Aici la Timişoara sunt vreo zece. Să veniţi cu noi, ca să vedeţi că avem dreptate. Dacă ne ducem să le spunem ceva, sar şi la noi să ne bată“, au încercat să se scoată baştanii.
„Timişoara nu va ajunge a doua Craiovă“
Şeful Poliţiei Timiş, comisarul-şef Săndel Palade, a anunţat pe un ton marţial că: „Timişoara nu va ajunge a doua Craiovă. Dacă trebuie, plantez mascaţi în fiecare casă, unde ni se semnalează o problemă. Trebuie să înţelegeţi că legea este aceeaşi pentru toată lumea.“ „Să-i arestează pe ăia care fac belele. Nu să ne judecaţi pe toţi la fel“, a încercat să salveze situaţia şeful de clan Vişinel, care mai anii trecuţi, a dat lupte de stradă, pentru un palat din buricul oraşului.
Până una alta, prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a anunţat că va face plângere la Consiliul Discriminării, din cauza afişelor cu „Aici locuieşte familie de ţigani“. În ciuda liniştii aparente, războiul ţiganilor pentru clădirile din centrul Timişoarei, continuă. Motivul: „Avem copii mulţi şi e de fală să aibă fiecare casa lui. Dacă vor românii să nu mai stea ţiganii în centru, n-au decât să nu le vândă. Dar ştiu că ţiganu face banu’ şi are de unde să plătească.“

Niciun comentariu:

Google
 
buy

View My Stats