joi, 3 iulie 2008

Cum te trimite Justiţia în pădure

Octavian Dumitrescu, 60 de ani, doarme într-o pădure de la marginea Timişoarei. Trei judecători au validat un fals prin care nişte escroci i-au luat casa, în cinci paşi.
1. În 2005 i se fură actul de proprietate al apartamentului. I se confecţionează un buletin fals.
2. Notarul Carmen Rădulescu autentifică vânzarea locuinţei cu 8.000 de euro.
3. Victima, Octavian Dumitrescu, se adresează Justiţiei. În martie 2006, Judecătoria constată falsurile şi contractul este anulat.
4. Cumpărătorul face recurs la Tribunalul Timiş. Judecătorii Emilia Cioabă, Dănuţ Diaconescu şi Constantin Costea consideră că actul de vânzare declarat iniţial fals este legal.
5. Victima este evacuată din propria-i casă.

Experţii au arătat că buletinul cu care s-a ...
Ţepele imobiliare sunt greu de condamnat când sunt comise pe fondul neglijenţei sau al complicităţii unor judecători şi notari
Trei magistraţi ai Tribunalului Timiş au alungat un bătrân din propria-i casă bazându-se pe un fals grosolan.
Povestea tristă a lui Octavian Dumitrescu (60 de ani) a fost trăită de numeroase alte victime. Alte personaje, alt decor. Sunt povestiri adevărate, care au fost, sunt şi probabil vor mai fi.
Din nefericire, cei care ar trebui să închidă cartea acestor drame cu escroci imobiliari devin indirect complici. În cazul de faţă, unii judecători au anulat un contract fals de vânzare-cumpărare pentru ca alţi trei judecători, de la o instanţă superioară, să valideze falsul. În cele din urmă, bătrânul a fost izgonit.
Acum doarme în pădure, într-o colibă, iar când ajunge în Timişoara la procese, înnoptează în parcuri sau în gară. Apartamentul său a fost renovat şi închiriat. „Am înţeles că şi-a făcut o colibă în pădure, pentru că nu are bani de chirii. Aşteaptă acolo să-i dea casa înapoi", spune Victor Voicu, fost coleg al bătrânului.
Capcana
A lucrat 30 de ani, 18 ore pe zi, la montat macarale. „Dacă greşeam cu ceva, mă băgau la puşcărie. Ăştia m-au furat în două săptămâni şi nu pot să scape. Am ajuns boschetar", oftează Octavian Dumitrescu. Bătrânul spune că totul a plecat de la un cunoscut.
„Eu sunt pensionat de boală şi am pensie de 400 de lei. Nu puteam tot timpul să plătesc cheltuielile la bloc, chiar dacă mai adunam lucruri vechi pe care le vindeam la piaţă. Aveam datorii la administrator de 88 de lei. Vine la mine un consătean, Clemente Viorel Fluture, că are un prieten, Gheorghe, care are nevoie de gazdă, că mă ajuta şi pe mine să plătesc restanţele, aşa că am acceptat", îşi începe bătrânul povestea.
Dumitrescu spune că proaspătul său chiriaş era un domn foarte elegant: „Frumos îmbrăcat, la costum, vorbea frumos, părea un om serios. Zicea că e contabil şi are nevoie de puţin timp în gazdă".
La scurt timp după ce chiriaşul s-a mutat la el, ajutându-l să achite restanţele, bătrânul a făcut cunoştinţă cu alte două persoane.
„Gheorghe a spus că sunt nepoţii lui. După câteva zile, îmi spune că ei merg acasă, în Moldova, şi dacă nu vreau să merg cu ei să îmi văd rudele. Zicea că drumul e lung de la Timişoara la Suceava şi ne mai ţinem de urât pe tren", spune bătrânul. Cele câteva zile de lipsă au fost suficiente ca să rămână fără locuinţă.

Apartamentul este ocupat acum de un tânăr, care l-a ... Modul de operare
Dumitrescu avea în casă contractul original prin care a cumpărat apartamentul, în 1991, de la întreprinderea de construcţii la care a lucrat până în 1992.
Chiriaşul şi-a însuşit actul. Apoi, folosind un buletin falsificat cu poza lui şi numele lui Dumitrescu, a scos de la primărie certificatul fiscal şi a obţinut o adeverinţă de la administratorul de bloc. Substituindu-se bătrânului, s-a prezentat la notar în vara 2005.
Notarul Carmen Rădulescu a încheiat contractul de vânzare/cumpărare prin care un oarecare Daniel Engelmann a cumpărat apartamentul cu 8.000 de euro. Noul proprietar s-a intabulat cu drepturi depline în CF pe 20 iunie 2005. Pe 8 iulie, Dumitrescu s-a întors din Moldova şi, după câteva zile, s-a trezit la uşă cu un executor care îi cerea să părăsească apartamentul.
Notarul: „Nu mi-am dat seama!"
Carmen Rădulescu, notăriţa care a autentificat actul de vânzare-cumpărare a apartamentului, spune că acela care a folosit buletinul fals avea şi alte documente pe numele bătrânului, eliberate de alte instituţii. „Pur şi simplu, nu mi-am dat seama că e fals buletinul. Am verificat poza să semene cu persoana care a venit. Era poza celui din cabinet. Persoana avea toate documentele proprietăţii, inclusiv certificat fiscal eliberat de Primăria Timişoara. Tot pe baza acelui buletin", a declarat Rădulescu.
Eu cred că este o aberaţie, care încalcă principiul elementar de drept civil
Magistrat de la Secţia Civilă a Tribunalului Timiş

Octavian Dumitrescu povesteşte cum a fost evacuat din cauza ... Magistraţi acuzaţi de colegi
O expertiză tehnică a stabilit că „xerocopia cărţii de identitate din dosarul de la notar reproduce un document contrafăcut în totalitate". Buletinul pe care şi-a bazat lucrarea notarială Carmen Rădulescu era un fals grosolan.
Audiat la judecătorie, cumpărătorul recunoaşte că persoana care a vândut apartamentul nu este Dumitrescu. În martie 2006, Judecătoria Timişoara anulează vânzarea.
Decizia este însă atacată cu recurs la Tribunalul Timiş, unde se produce o premieră judiciară absolută. În 19 iunie 2006, la al doilea termen al procesului, fără a apărea noi probe, completul Emilia Cioabă, Dănuţ Diaconescu şi Constantin Costea emite o nouă sentinţă.
Magistraţii hotărăsc că actul de vânzare bazat pe fals e legal, anulând decizia judecătoriei. Trioul îl obligă chiar pe Dumitrescu să plătească daune noului proprietar, pentru că a ocupat abuziv apartamentul după data vânzării. Justificarea: cumpărătorul e de bună-credinţă.
„Personal, eu cred că este o aberaţie, pentru că încalcă principiul elementar de drept care spune că niciun act civil bazat pe o infracţiune nu poate să fie valabil", declară un magistrat de la Secţia Civilă a Tribunalului Timiş.
Fenomen îngrijorător
Recent, notarii publici au iniţiat un proiect de colaborare cu poliţiştii în vederea stopării infrac­ţionalităţii imo­biliare. „Fenomenul infracţional în materie imobiliară a atins cote fără precedent în România", au declarat oficialii Uniunii Notarilor Publici.

Niciun comentariu:

Google
 
buy

View My Stats